terug

Wat is een powerbank

Wat is een powerbank

Je hoort er veel over en ziet ze regelmatig voorbij komen in folders en reclames, de powerbank. Maar wat is een powerbank en wat kun je ermee?
Een powerbank is niet meer dan een back up batterij of externe batterij voor mobiele apparaten. Denk hierbij aan apparaten zoals een mobiele telefoon, tablet, mp speler, iPod of e-reader. Het meest wordt de powerbank gebruikt als oplader voor bijvoorbeeld smartphone, iphone, tablet en Ipad.

Externe oplader

Als de accu of batterij van je mobiele apparaat (bijna) leeg is laadt je deze gewoonlijk op via de adapter die is aangesloten op de electriciteit. Maar als je nu geen electriciteit in de buurt hebt en toch je apparaat wil gebruiken? Dan is er de powerbank, ook wel bekend als een externe oplader. Je verbindt de (opgeladen) powerbank via een usb kabel of laadkabel met je mobiele apparaat en schakelt de powerbank in. De stroom in de powerbank wordt nu getransporteert naar je mobiele apparaat zodat deze wordt opgeladen of bijgeladen. Wanneer je apparaat helemaal leeg is heeft de powerbank wel 20-30 minuten nodig voordat je hem weer kunt gebruiken. Als er nog iets power in je apparaat zit, dan kun je meestal gewoon door en blijft het apparaat werken.

Hoe lang duurt het voor je apparaat is opgeladen? 

De laadtijd is afhankelijk van 2 factoren: het vermogen van de powerbank en de zwaarte van je mobiele apparaat. Het vermogen van een powerbank begint bij ca 500 mAh vermogen en gaat door ca 20.000 mAh vermogen. Over het algemeen geldt hoe hoger het vermogen hoe sneller de oplaadtijd. Sowieso moet je er rekening mee houden dat je voor het volledig opladen van een mobiele telefoon minimaal 1800 mAh vermogen nodig hebt en voor een tablet minimaal 3600 mAh vermogen. Je zult begrijpen hoe hoger het vermogen van een powerbank is, des te duurder de powerbank in aanschaf, dit zijn ook vaak de wat luxere uitvoeringen. Met een powerbank die een vermogen van 5400 mAh kun je dus 3 x een telefoon volledig opladen en 1,5 x een tablet. Gemiddeld heeft een powerbank 3-7 uur nodig om een apparaat in zijn geheel te laden. 

 


geschreven door Saskia Bloemers - 06-02-2019 09:24

laatst geupdate op : 29-03-2024 02:08

tags :